Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotkova vláda dělá k široké kritice dohody TTIP mrtvého brouka

Podle toho, co podniká ministr Mládek a spol. ohledně transatlantické smlouvy mezi EU a USA, je naše vláda buď slepá, nebo lokajská vůči elitám EU. Může tu být však i třetí možnost.

Lze jen těžko odhadnout, co vede naše zástupce k podpoře připravované transatlantické dohody TTIP, když tuto dohodu kritizují i takové renomované osobnosti světové ekonomiky, jako nositel Nobelovy ceny a bývalý šéf Světové banky Joseph Stiglitz. Jeho slova, že korporace se snaží dostat tajným sjednáváním obchodních dohod to, čeho nedosáhnou otevřeným politickým procesem a skutečným cílem ISDS je omezit schopnost vlád regulovat a zdaňovat společnosti, jsou více než varovná.

Podobně se vyjádřila Maude Barlow, vítězka alternativní Nobelovy ceny, světově známá kanadská ochránkyně občanských práv, když prohlásila po přečtení uniklých dokumentů o dohodách: „TTIP a CETA odstraní to, co zbylo z demokratické vlády“.

Opakem těchto prohlášení je potom nepochopitelný akt našeho ministra pro hospodářský rozvoj Mládka, který se připojil spolu s dalšími kolegy z 13ti zemí  k dopisu, ve kterém apelují na nového šéfa Evropské komise, aby z dohody nevypadla doložka o ochraně investic (ISDS). Jak známo i z mých předešlých článků, je to nejkontroverznější bod celé smlouvy, proti kterému se bouří lidé, odbory, občanská hnutí, politici na obou stranách Atlantiku.

Vláda vlastně podporu smlouvě TTIP předeslala už ve svém programovém prohlášení a je to pochopitelné, když smlouva „slibuje“ hospodářský růst. Od té doby ale z utajovaných jednání unikly dokumenty, ze kterých se dá vyvodit nebezpečnost smlouvy ohrožující demokratické principy národních států a ještě větší privilegované postavení nadnárodních korporací.

Od těchto praktik se odvrací státy po celém světě a odmítají smlouvy, které obsahují ISDS. Jižní Afrika, Bolívie, Ekvádor, Venezuela, Indonésie začaly rušit nebo postupně odstraňovat stávající dvoustranné investiční dohody.

Proto ekonom Stiglitz radí politikům, že kdo chce přitáhnout investory, řekne doložce ISDS jasné NE.

Národní konference státních zákonodárců v USA (zahrnuje všech 50 amerických parlamentů) oznámila, že nebude podporovat obchodní dohody s ISDS, „protože to narušuje jejich schopnost a odpovědnost přijmout a prosazovat spravedlivé, nediskriminační pravidla pro ochranu veřejného zdraví, bezpečnosti a dobrých životních podmínek, pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví pracovníků, a ochranu životního prostředí.“

Je tu i opatření Konference OSN (UNCTAD), která se soustředí na reformu systému a posuzování možnosti pro země ukončit stávající smlouvy o investicích a také Mezinárodní měnový fond varuje, že práva investorů výrazně omezují boj proti hospodářské a finanční krizi.  zdroj zde

V lednu 2014 byla vláda informována o průběhu IX. Konference ministrů členů Světové obchodní organizace (WTO), ve které s mimo jiné uvádí, že Švédsko zorganizovalo schůzku ministrů EU řadících se do skupiny „přátel TTIP“ (Velká Británie, Finsko, Nizozemí, Irsko, Španělsko, Česká republika a Německo). Cílem schůzky byla výměna informací o některých aspektech ohrožujících sjednání TTIP v jednotlivých členských státech EU. Schůzka jednoznačně potvrdila zájem zúčastněných pokračovat v nastoupeném dialogu. Jak se zdá, naše vláda podporuje TTIP bez sebemenších pochybností.

V současné době je však velkým kritikem doložky ISDS  v EU sociálně demokratická opozice v Německu. Není se čemu divit, potrefená husa se vždycky ozve. Švédská energetická společnost Vattenfall podala žádost o arbitráž proti Německu, kvůli utlumení jaderné energie a zavření jejich dvou jaderných elektráren. Firma požaduje na státu skoro 4 miliardy dolarů.

V německém Bundestagu to vře a komisaři EU se obávají, že pokud doložka ISDS vypadne z TTIP (pro tuto možnost se vyslovil i nový předseda Evropské komise), může to ohrozit smlouvu celou. Jak je vidět ISDS je nejen nejkontroverznější, ale i „nejpožadovanější“. Kdo o ni usiluje nejvíce, není těžké dovodit.

Ve světě jsou TTIP a ISDS plné noviny, probíhá kritická diskuse, ale naše vláda dělá stále mrtvého brouka, jako by se nás to ani netýkalo. Neznáme žádný výstup vlády, který by se kritikou TTIP zabýval a vše je jen, jak se zdá, v kompetenci samotného Mládka a jeho ministerstva. Na jejich stránkách nám nabízí pravidelné informování o všech projednávaných tématech a v komunikaci se zainteresovanou veřejností a členy tripartity, a to jak formou mediální, tak i cestou přednášek a kulatých stolů. Jsou tam i termíny nějakých akcí, které mají dohodu propagovat a diskutovat.

Toto se může zdát pro naši veřejnost jako nadějným. Zatím jsme se ale vůči světové kritice dohody od vlády nic nedozvěděli. Navíc, na stránkách MPO se tvrdí, že „Transparentnost vyjednávání TTIP tak bude i nadále prioritou ČR i EU“. To zní až komicky, protože ta je trnem v oku nejednomu europoslanci nebo politikovi, kteří nemají možnost se se smlouvou podrobně seznámit, natož evropská veřejnost (Evropská občanská iniciativa zdola sesbírala již více než 770 000 podpisů proti TTIP), která netransparentnost vyjednávání napadá ze všech stran. Že by proti netransparentnosti vyjednávání naše ministerstvo nebo samotná vláda někdy otevřeně vystoupily, není známo.

Je tedy velkou neznámou, proč naše neomluvitelně mlčící vláda kritizovanou dohodu TTIP podporuje bez jakýchkoli výhrad. Pokud to je jen proto, že v současné době máme s USA, podle ministra Mládka, mnohem horší dvoustranou dohodu, potom je vláda slepá a není schopná dohlédnout její důsledky dál. Pokud je to proto, že si naši politici chtějí udělat u evropských elit puntík k dobru a zavděčit se jim, potom je to přístup vyloženě lokajský a ukazuje, že se nechováme jako sebevědomý stát. Je tu i třetí možnost. Ta se zdá být pravděpodobná nejméně. O to víc je nebezpečnější a může naznačovat, že naše politické špičky jsou nějak zainteresované na „správně“ dojednaných podmínkách TTIP .

A tak povinnost vlády hájit zájmy svých občanů je znovu odsunuta na slepou kolej.


 

Autor: Ladislav Štítkovec | pondělí 3.11.2014 16:20 | karma článku: 23,47 | přečteno: 863x
  • Další články autora

Ladislav Štítkovec

Přejezd jestřábů přes lokajské hnízdo pod prapory chameleonské aliance

Když odhodíme naivní přístup dětských her na vojáky, propagandistická klišé o novém nepříteli nebo pocitu „být pod nějakými ochrannými křídli“, zbývá nám potom jen nutnost stát se kritiky současného přístupu naší vlády k rozšiřování zájmů „American boys“ v Evropě, tedy i u nás.

22.3.2015 v 19:08 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Gastronomie á la TTIP

Obchodní dohoda mezi EU a USA TTIP by mohla přinést v oblasti stravování nebývalé novinky, nad kterými zaplesá nejeden gurmán.

8.3.2015 v 13:13 | Karma: 20,16 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Arbitrážní dravci krouží nad zlatým dolem

Nadnárodní advokátní kanceláře dělají všechno pro to, aby arbitrážní mechanismus ISDS nevypadl z obchodních smluv TTIP a CETA.

15.2.2015 v 18:22 | Karma: 17,18 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Čokoláda jako lék na nesnášenlivost

Nedávno jsem znovu, s chutí zhlédl výborný film Čokoláda. Příběh lidí jedné malé francouzské vesnice z 50. let ve mně vyvolal asociace k vnímání současníků všeho cizího, jinakého, něčeho, z čeho mají strach a co může narušit jejich zaběhnutý životní rámec.

1.2.2015 v 18:40 | Karma: 8,41 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Co by zapadlo díky protizemanovské smršti aneb

když elity berou 25 let lidem vítr z plachet.

22.11.2014 v 21:36 | Karma: 33,92 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2362x
Sám nejsem nic, mezi lidmi existuji www.hzpd.cz