Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kapka ke kapce naplňují fašistický pohár

Během jednoho týdne jsem zaznamenal až příliš zpráv o fašistickém chování lidí, jak u nás, tak v zahraničí. Máme se obávat, že se pohár fašismu nebezpečně naplňuje?

Nejprve moje osobní zážitky, jako první kapky.

Ve vlaku, na cestě do Brna na demonstraci HzPD, jsem poznal člověka, který pracoval 4 roky v USA v Chicagu. Vyprávěl, jak to není vůbec lehké tam sehnat práci. Mladí lidé proto musí cestovat. Musí si to vyzkoušet, aby poznali, jak kapitalismus funguje. Že tam česká komunita nedokáže držet pohromadě a jejich byznys tam přebrali Mexičani. Jinak, pro jednu spolucestující charismatický člověk, házel v hovoru národnostmi, kdo proti komu, kde a s kým. Dalo se to nakonec, po delším hovoru čekat, co pronesl před jeho výstupem z vlaku. Povídal, jak za vším, co se děje ve světě, stojí Židé, kteří všechno ovládají.

V práci jsem se bavil s jedním spolupracovníkem, který jezdí nakupovat do Německa, že se mu to vyplatí. Že probírá často katalogy a srovnává ceny. Dokázal by o tom povídat romány, jak to má zmáknuté. Překvapil mne ale svým hodnocením, kdo za ty vysoké ceny u nás může. Že prý za to mohou sociálně vyloučení, Cikáni a Žídé.

A další kapky padají do poháru ze zahraničí.

Členové studentské rady na univerzitě v Budapešti údajně sestavili nelegální seznamy předpokládaného náboženského vyznání studentů včetně etnického původu, židovský nevyjímaje, a politické příslušnosti. Podle maďarského televizního kanálu ATV, který obdržel úplný seznam za rok 2009, byly seznamy vytvořeny jednou za rok. (zdroj). Fond, monitorující antisemitismus v Maďarsku spojuje studentskou radu s maďarskou krajně pravicovou stranou Jobbik, která se dostala do Parlamentu a svůj program zakládá na krajním nacionalismu, útočí na Romy, neštítí se ani antisemitismu.

a další

Profesorka Kersevan měla přednášet 12. února pro oddělení historie na univerzitě ve Veroně o válečných zločinech fašistické Itálie před válkou a během 2. světové války v Istrii. V předvečer přednášky rektor vyvinul nátlak na profesory historie, ať zruší přednášku, protože „jsou momenty určené pro soustrast a jiné určené pro vědu“. Protože historici odmítli zrušit na poslední chvíli přednášku zvaného hosta, funkcionáři univerzity se pokusili znemožnit její vykonání tím, že vypnuli elektřinu. Profesorka Kersevan zahájila svou přednášku před studenty i přes nevhodné podmínky, ale nemohla ji dokončit. Do budovy vtrhli mladí fašisté a vpustili do zavřených prostor slzný plyn. Studenti ve strachu o vlastní bezpečí utekli a profesorka Kersevan opustila budovu pod ochranou policie. (celý článek zde)

A je tu ještě jedna kapka, přímo z naší vrcholné politiky.

Toto je reakce Milana Valacha, mluvčího Hnutí za přímou demokracii na projev předsedy vlády České republiky Petra Nečase před poslanci Bavorského zemského sněmu v Mnichově 21. 2. 2013:

„Náš předseda vlády, Nečas, přednesl v Bavorsku projev v duchu tvrdé německé nacionalistické propagandy – méněcenný český národ vděčí za kulturu a rozvoj jen německým vlivům (viz zde) Toto je skutečná vlastizrada, servilní lokajský duch. A komu to podlézá?  Představitelům jedné spolkové země. Již tím se degraduje. Takový člověk nemá žádné právo zastupovat občany tohoto státu“.

Kapky začínají tvořit souvislou vrstvu v poháru a můžeme přidat další.

Maďarský ústavní soud zrušil zákaz používání symbolů totalitní moci. V zemi tak bude možné od května, kdy rozhodnutí vstoupí v platnost, legálně užívat symboly - nacistický hákový kříž nebo rudou hvězdu či srp s kladivem. (zdroj)

Až příliš fašismu najednou, až z toho mrazí.

Uvědomíme li si, že v řeckém parlamentu sedí ultrapravicová strana Zlatý úsvit, jejíž příznivci na svých setkáních „hajlují“ a jejich symbol nápadně připomíná svastiku, kterou používali Hitlerovi Národní socialisté

V maďarském parlamentu potom výše uvedená krajní pravice Jobbik, v Bulharsku strana Ataka, která na svých mítincích slovně útočí na Židy, Romy, Turky a požaduje připojení Makedonie k Bulharsku.

Nezanedbatelný je i úspěch prezidentské kandidátky ultrapravicové Národní fronty Marine Le Penové, kdy její protiimigrantská rétorika padla ve Francii na úrodnou půdu. Stejně tak nizozemský nacionalista Geert Wilders a jeho parlamentní Strana pro svobodu. Wilders si ke kritice muslimů a Arabů nedávno přibral na mušku také středo- a východoevropany. (zdroj zde)

V České republice se zatím žádná taková strana do Parlamentu nedostala. Co není, může přijít později, až se „ekonomické reformy“ Nečasovy vlády projeví naplno. Vždyť v roce 2010 soudem zakázaná Dělnická strana vedená Tomášem Vandasem, se jen přejmenovala na Dělnickou stranu sociální spravedlnosti a její vůdce Vandas je dnes zván na politické debaty malých stran do České televize. Této straně pomaloučku, při každých následujících volbách, přibívají volební hlasy. V roce 2004 jí volilo okolo 4000 tisíc lidí. V posledních krajských volbách v roce 2012 dostala 32 000 hlasů.

Může se zdát, že jsou to jen malé ostrůvky v evropském nebo celosvětovém dění. Je však jasné, že současné vládní „elity“ nedokážou řešit dlouhotrvající ekonomickou krizi a miliony lidí se ocitají v bezvýchodných situacích. V takových případech jsou ochotni volit strany, které jim ukážou konkrétního viníka krize v podobě Židů, Cikánů, imigrantů, nepřizpůsobivých, komunistů, teroristů aj. a nabídnou jim osobnost, která dokáže udělat pořádek a která je vyvede ze všech možných krizí.

Podceňovat takovéto možnosti, je velice krátkozraké. O to víc, že už jsme velkou, převelkou zkušenost měli a pamětníci druhé světové války a lidé odvlečení do koncentračních táborů ještě žijí.

Udělejme všechno pro to, aby se ten pomyslný fašistický pohár přestal plnit, jinak se můžeme ocitnout znovu v nějakém dalším „Endlösung der tschechischen Frage“.

Autor: Ladislav Štítkovec | neděle 3.3.2013 21:29 | karma článku: 12,38 | přečteno: 1060x
  • Další články autora

Ladislav Štítkovec

Přejezd jestřábů přes lokajské hnízdo pod prapory chameleonské aliance

Když odhodíme naivní přístup dětských her na vojáky, propagandistická klišé o novém nepříteli nebo pocitu „být pod nějakými ochrannými křídli“, zbývá nám potom jen nutnost stát se kritiky současného přístupu naší vlády k rozšiřování zájmů „American boys“ v Evropě, tedy i u nás.

22.3.2015 v 19:08 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Gastronomie á la TTIP

Obchodní dohoda mezi EU a USA TTIP by mohla přinést v oblasti stravování nebývalé novinky, nad kterými zaplesá nejeden gurmán.

8.3.2015 v 13:13 | Karma: 20,16 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Arbitrážní dravci krouží nad zlatým dolem

Nadnárodní advokátní kanceláře dělají všechno pro to, aby arbitrážní mechanismus ISDS nevypadl z obchodních smluv TTIP a CETA.

15.2.2015 v 18:22 | Karma: 17,18 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Čokoláda jako lék na nesnášenlivost

Nedávno jsem znovu, s chutí zhlédl výborný film Čokoláda. Příběh lidí jedné malé francouzské vesnice z 50. let ve mně vyvolal asociace k vnímání současníků všeho cizího, jinakého, něčeho, z čeho mají strach a co může narušit jejich zaběhnutý životní rámec.

1.2.2015 v 18:40 | Karma: 8,41 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Co by zapadlo díky protizemanovské smršti aneb

když elity berou 25 let lidem vítr z plachet.

22.11.2014 v 21:36 | Karma: 33,92 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2362x
Sám nejsem nic, mezi lidmi existuji www.hzpd.cz