Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arbitrážní dravci krouží nad zlatým dolem

Nadnárodní advokátní kanceláře dělají všechno pro to, aby arbitrážní mechanismus ISDS nevypadl z obchodních smluv TTIP a CETA.

Není se čemu divit. Vedle nadnárodních korporací i firmám, které zastupují své klienty ve věci obchodního práva, jde především o zisk. V případě sporů mezi státy a globálními společnostmi jde a půjde o pohádkové sumy a netřeba si dělat iluze o „morálních zásadách“ soukromých obhájců ale i nezávislých mezinárodních rozhodců, kteří se budou arbitrážemi zabývat.

Mezinárodními arbitrážemi se zabývají specializované velké advokátní kanceláře, které mají výsostné právo k přístupu tento výjimečný byznys získat. Paradoxní je to, že advokáti se v jednom případě stávají obhájci a v jiném případě se mohou stát členy rozhodčího soudu.

Obsáhlá analýza organizace Corporate Europe Observatory předkládá 11 zásadních zjištění, ve kterých ukazuje, že rozhodčí průmysl je daleko od pasivního příjemce mezinárodního investičního práva. Jedná se spíše o vysoce aktivního hráče, s mnoha silnými osobními i komerční vazbami na nadnárodní společnosti a s významnou rolí v akademickém světě, který energicky brání mezinárodní investiční režim. Nejenže se snaží v každé příležitost žalovat vlády, ale také energicky a úspěšně organizuje kampaně proti jakýmkoli reformám v mezinárodním investičním režimu.

Klíčová zjištění:

Počet investičních rozhodčích případů, stejně jako částka peněz se účastní, se vyhoupla v posledních dvou desetiletích z 38 případů v roce 1996 na 450 známých mezi investory a státem případech 2011. V roce 2009/2010 ve151 investičních arbitrážích se jednalo o podniky požadující alespoň 100 milionů USD od států.

Boom arbitráží vytvořil zisk - zlatý důl pro investiční právníky placenými daňovými poplatníky. Právní a rozhodčí náklady ve sporech investora a státu se v průměru pohybovaly okolo 8000000 dolarů, v některých případech přesahovaly 30 miliónů dolarů. Elitní advokátní kanceláře účtovaly nejen v USA 1000 dolar za hodinu, za právníka (na řešení případů pracují celé týmy). Rozhodci také získali lukrativní platy ve výši až 1 milionu dolarů v jednom hlášeném případu. Tyto náklady jsou hrazeny daňovými poplatníky, a to i v zemích, kde lidé nemají ani přístup k základním službám. Například, Filipínská vláda utratila 58000000dolar, aby se bránila proti německému provozovateli letiště Fraport. Peníze, které by zaplatily platy 12.500 učitelů po dobu jednoho roku nebo očkováni 3.800.000 dětí proti nemocem, jako je TBC, záškrtu, tetanu a dětské obrně.

Mezinárodní investiční arbitrážní průmysl je na severní polokouli ovládán malým a úzce propojeným společenstvím advokátních kanceláří a elitních rozhodců.

Tři top právnické firmy - Freshfields (UK), White & Case (US) a King & Spalding (USA) - tvrdí, že byly zapojeny do 130 případů investičních smluv, jen v roce 2011.

Pouhých 15 rozhodců, téměř všichni z Evropy, USA nebo Kanady, rozhodovali v 55% všech známých investičního smluvních sporů. Tato malá skupina právníků, nazývána některými jako "vnitřní mafie", sedí u stejných rozhodčích soudů, působí jako rozhodci a radí, a dokonce se i vzájemně povolávají jako svědci v arbitrážních případech. To vedlo k rostoucím obavám ze střetu zájmů i v širším právnickém společenství.

Rozhodci mají tendenci hájit subjektivně práva investorů nad veřejným zájmem, odhalující vlastní pro-firemní zaujatost.
Několik prominentních rozhodců bylo členy představenstva velkých nadnárodních korporací, včetně těch, které podali řízení proti rozvojovým zemím. Víru v prvořadou důležitost ochrany soukromých zisků, sdílejí téměř všechny podniky. V mnoha případech týkajících se rozhodnutí veřejného zájmu, jako například opatření přijatých Argentinou v rámci její hospodářské krize, rozhodci nezohlednili nic jiného než tvrzení korporací ušlého zisku ve svých rozhodnutích. Mnoho rozhodců hlasitě odmítla návrh soudce Bruno Simma z  Mezinárodního soudního dvora, přijmout větší pozornost mezinárodnímu právu v oblasti životního prostředí a lidských práv v investiční arbitráži.

Advokátní firmy se specializovanými útvary rozhodčích hledají každou příležitost žalovat země - podporují žaloby proti vládám v krizi (příklad Řecko a Libye) a podporují větší využití investičních smluv k zajištění nejlepších výhod pro podniky.
Povzbuzují korporace k použití hrozby soudních sporů jako politickou zbraň, aby oslabily nebo zabránily zavedení zákonů v oblasti veřejného zdraví nebo ochrany životního prostředí. Investiční právníci se stali novodobými mezinárodními "zachránci pronásledovaných", podobně jako právníci, kteří naháněli v pohotovostních sanitkách nové právní klienty.

Investiční právníci, včetně elitních rozhodců, agresivně podporovali investiční arbitráže jako nezbytnou podmínku pro přilákání zahraničních investic, a to navzdory důkazům o opaku. Rizika pro státy, které přistoupily na arbitráž s investory, záměrně bagatelizovali nebo je zamítli.

Investiční právníci vyzývají vlády k podpisu investiční smlouvy s použitím jazyka, který maximalizuje možnosti soudního sporu. Tyto předpisy nejasně formulované smlouvy se potom použily ke zvýšení počtu případů. Ze statistické studie založené na 140 případech investičních smluv vyplývá, že rozhodčí důsledně přijali rozsáhlé interpretace některých ustanovení, jako je například pojem investice. Zatímco arbitrážní právníci přijali restriktivní přístup v mezinárodním právu, pokud jde o lidská a sociální práva.

Rozhodčí řízení advokátních kanceláří, stejně jako elitní rozhodci používali pozice vlivu, aby aktivně lobbovali proti jakýmkoli reformám mezinárodního investičního režimu, zejména v USA a EU. Pomocí jejich akcí, podporovaných korporacemi, se  podařilo zabránit změnám, které by posílily politický prostor vládám regulovat  investiční smlouvy USA, navržené prezidentem Barackem Obamou, když přišel do úřadu. Několik rozhodců i hlasitě odsoudilo národy, které zpochybnily mezinárodní investiční režim.

K dispozici jsou otáčivé dveře mezi investičními právníky a tvůrci vládní politiky pro podporu nespravedlivého investičního režimu. Několik významných investičních právníků bylo hlavními vyjednavači investičních smluv (nebo dohody o volném obchodu s kapitolami o ochraně investic), a obhajovali jejich vlády ve sporu mezi investory a státem. Jiní jsou žádaní jako poradci a tvůrci veřejného mínění podle vlády a ovlivňující legislativu.

Investiční právníci mají pevně v rukou akademický diskurz o investičním právu a rozhodčím řízení, produkují velkou část akademických spisů na toto téma, řídí v průměru 74% z redakčních rad klíčových časopisů na investiční zákon, a často se nedaří odhalit cestu, jak oni osobně těží ze systému. To vyvolává obavy akademické rovnováhy a nezávislosti.

Investiční arbitrážní systém je stále více integrován ve spekulativním finančním světě, s investičními fondy, které pomáhají financovat spory investor- stát výměnou za podíl v každém uděleném ocenění nebo vyrovnání. Je pravděpodobné, že další stimulace arbitrážního boomu, zvyšují náklady na finance vlád, a vyvolávají obavy z možného střetu zájmů, protože existuje hustá sít osobních vztahů, které odkazují finančníky k rozhodcům, právníkům a investorům. Firmy jako je Juridica (UK), Burfordu (USA) a Omni Bridgeway (NL) se již staly běžnou součástí mezinárodní investiční arbitráže, při neexistenci jakékoliv regulace jejich činnosti. Tato financializace investiční arbitráže se dokonce rozšířila do té míry, že padají návrhy prodávat balíčky soudních procesů třetím stranám, v duchu katastrofického selhání úvěrových swapů za globální finanční krize.

 

Podle Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNTCAD) počet sporů investor- stát se každoročně zvyšuje a jak říká Lori Wallach z Public Citizen (watchdog skupina): „ Existuje několik důvodů k prudkému nárůstu sporných arbitráží. Firmy se naučily, jak využít ustanovení ISDS. Dokonce jdou tak daleko, že nakupují firmy v jurisdikcích, kde lze ISDS použít. Rozhodci jsou placeni 600-700 dolar za hodinu, což je pro ně jen malou motivaci, aby případy pustili z ruky. Dalším důvodem je netransparentní povaha rozhodčího řízení a neexistence možnosti požadavku zvážit precedens. To vše umožňuje velký prostor pro „kreativní“ soudní rozhodnutí.“ (The Economist)

Od roku 1959, kdy se doložka na ochranu mezinárodních investorů ISDS poprvé objevila v dvoustranné obchodní dohodě mezi Německem a Pákistánem, se ale ukazuje na mnohých konkrétních případech (výčet v mém článku zde), jak kontroverzní se stala.

Politické elity EU i většiny národních států přes veškeré neblahé zkušenosti doložku ISDS v dohodách TTIP a CETA podporují, veškerá rizika bagatelizují a snaží se všemožně uklidňovat obrovský stále sílící občanský odpor. Proti ISDS vystupují i mnozí politici, odbory a věhlasné světové osobnosti, kritiku lze nalézt v OSN nebo v Národní konferenci státních zákonodárců v USA.  ZDE

Evropská komise pod tlakem veřejnosti vyjednávání o mechanismu arbitráží v rámci TTIP zatím odložila a snaží se získat širší podporu v jednotlivých státech (komisařka Maelströmová navštíví ČR v červnu).

Na to energicky zareagovaly průmyslové lobbistické skupiny, advokátní kanceláře a rozhodci a zahájili nátlakovou kampaň k obraně. Například britská advokátní kancelář Hogan Lovells vyzvala své firemní klienty, aby „vyjádřili své názory na podporu silných investičních ochran a silného ISDS mechanizmu“.

Evropská federace zaměstnavatelů, jedna z nejmocnějších firemních lobbistických skupin v Bruselu, uspořádala celodenní interní seminář o investicích. Více než 40 obchodních lobbistů včetně několika společností, které již žalovaly země v rámci stávajících dohod o investicích, jako je Veolia, Philip Morris, Telefónica, Repsol, GDF Suez, a Siemens. Na jejich programu bylo posouzení "úspěchu, vůle a vyhlídky" doložky ISDS a "otevřená diskuse" s dvěma předními investičními vyjednavači EU.

Takovýchto „podpůrných akcí“ pro podporu ISDS proběhlo mnoho a společná úporná strategie „zainteresovaných partnerů“ slavila úspěch v podobě ujištění Evropské komise „ co nejvyšší možné úrovně ochrany investorů v dohodách EU“. ZDE

Co si tedy máme myslet o neustálém ujišťování ministra Mládka a jeho náměstka Bartla, že máme zanechat konspirací, a že se není čeho obávat.

Fakta z praxe, jak už léta pracují a chovají se arbitrážní advokátní kanceláře a nadnárodní korporace, nám ukazují, že je třeba mít obavy a na kontroverzní otázky ISDS ale i celých smluv TTIP, CETA, TISA kriticky poukazovat.

Ale nejen to. Je třeba se proti nim postavit. Jinak se dravci snesou na svou kořist a už ji nepustí.

 

Pokud jste proti smlouvám TTIP a CETA, podpořte evropskou petici ECI Stop TTIP, kterou podepsalo již více než 1400000 občanů EU, zde PETICE (CZ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
 
 

Autor: Ladislav Štítkovec | neděle 15.2.2015 18:22 | karma článku: 17,18 | přečteno: 1030x
  • Další články autora

Ladislav Štítkovec

Přejezd jestřábů přes lokajské hnízdo pod prapory chameleonské aliance

Když odhodíme naivní přístup dětských her na vojáky, propagandistická klišé o novém nepříteli nebo pocitu „být pod nějakými ochrannými křídli“, zbývá nám potom jen nutnost stát se kritiky současného přístupu naší vlády k rozšiřování zájmů „American boys“ v Evropě, tedy i u nás.

22.3.2015 v 19:08 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Gastronomie á la TTIP

Obchodní dohoda mezi EU a USA TTIP by mohla přinést v oblasti stravování nebývalé novinky, nad kterými zaplesá nejeden gurmán.

8.3.2015 v 13:13 | Karma: 20,16 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Čokoláda jako lék na nesnášenlivost

Nedávno jsem znovu, s chutí zhlédl výborný film Čokoláda. Příběh lidí jedné malé francouzské vesnice z 50. let ve mně vyvolal asociace k vnímání současníků všeho cizího, jinakého, něčeho, z čeho mají strach a co může narušit jejich zaběhnutý životní rámec.

1.2.2015 v 18:40 | Karma: 8,41 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Co by zapadlo díky protizemanovské smršti aneb

když elity berou 25 let lidem vítr z plachet.

22.11.2014 v 21:36 | Karma: 33,92 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Sobotkova vláda dělá k široké kritice dohody TTIP mrtvého brouka

Podle toho, co podniká ministr Mládek a spol. ohledně transatlantické smlouvy mezi EU a USA, je naše vláda buď slepá, nebo lokajská vůči elitám EU. Může tu být však i třetí možnost.

3.11.2014 v 16:20 | Karma: 23,47 | Přečteno: 863x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2362x
Sám nejsem nic, mezi lidmi existuji www.hzpd.cz