Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pro lidi zatím nejlepší návrh zákona o referendu

Pokud porovnáme návrhy zákona o celostátním referendu, předložené v Parlamentu od vzniku nové polistopadové Ústavy, ten Okamurův je jednoznačně pro lidi nejvýhodnější. Vychází totiž nejvíce z demo-kratických principů.

logo Občanské platformy za referendumJosef Š

Velký výčet návrhů zákona o referendu vyšel právě tady na blogu pod názvem Kdo (ne)chce referenda? díl 1-11  a je tudíž možno porovnat návrhy s tím Okamurovým.

Jeho návrh potom najdeme v článku na idnes pod názvem Kolik budou stát referenda? Lichá otázka, víc se ušetří, říká Okamura

Ačkoliv mám velké výhrady k osobě Tomia Okamury jako politika, jeho ambicím, „zvláštním přímodemokratickým“ politickým postupům a „nejasným xenofobním názorům“, nemohu ignorovat, že přišel s takovým návrhem zákona o referendu, který může občanům velice pomoci. Schválení Okamurova znění návrhu by se stalo přelomovým v postoji našich politiků k otázkám zavádění polopřímé demokracie v ČR.

Existuje mnoho odpůrců přímé demokracie u nás, jak mezi politiky, intelektuály, tak mezi řadovými občany. Každý má pro to jiné důvody. Současní politici, vycházeje z čistého parlamentního systému, se neradi vzdávají stavu, kdyby jim do rozhodování mluvili samotní občané. Intelektuálové, uvědomujíce si svůj talent a výjimečné vědomosti, by neunesli tíhu pocitu, že o „vyšších principech“ by rozhodoval prostý lid. No a konečně odpůrci přímé demokracie z tábora řadových občanů se převážně prezentují svojí nevědomostí (v dosti případech i politici a intelektuálové netuší, jak by to mělo fungovat), neschopností hlouběji přemýšlet o jejím přínosu a malým sebevědomím v možnosti osobně se interesovat v rozhodování o věcech veřejných. Jako příklad je možné uvést nejvíce hodnocené diskusní příspěvky pod výše uvedeným rozhovorem s Okamurou na stránkách idnes.

Domnívám se, že výše jmenovaní odpůrci a kritici si neuvědomují, že jejich odmítání přímé respektive polopřímé demokracie, je popřením demokracie obecně. Pokud je lid svrchovaným vládcem (je to garantováno i v naší Ústavě), potom jedině on rozhoduje o tom, kdy svou moc bude vykonávat zprostředkovaně přes zastupitele a kdy přímo v referendech.

Okamurův návrh má atributy, které z principu svrchovanosti  lidu vychází.  Obsahuje zásadní přímodemokratické požadavky pro referendum: občané mohou rozhodovat o všech věcech, o kterých mohou rozhodovat v současnosti jen politici; platnost výsledku referenda není omezena žádným kvórem; výsledek referenda je závazný pro všechny a počet podpisů pod petici není nastaven nereálně (100 tisíc).

Zároveň jsou v návrhu obsaženy velice důležité požadavky na dostatečnou dobu na celospolečenskou diskuzi o otázce referenda a na zajištění prezentace argumentů navrhovatelů a oponentů ve veřejnoprávních médiích

Velkým pozitivem v návrhu je i uvedení zásady, že rozhodnutí v referendu může být změněno znovu jen referendem po určené době.

Je třeba ale uvést i negativa Okamurova návrhu.

Ten dává možnost vyvolat referendum také poslancům, senátorům a vládě. K tomu není žádný opodstatněný důvod. Nástroj iniciativy a referenda musí fungovat jen jako protiváha k rozhodnutím zákonodárců a vlády a jedině občané z důvodu své svrchovanosti mají právo rozhodnout o tom, kdy použijí referendum. Udělení privilegia politikům vyvolat referendum není na místě.

V případě zásadních otázek státu jako jsou např. změny Ústavy, přijetí Eura, přistupování k nadnárodním organizacím aj., kde se vyhlášení referenda  předpokládá automaticky, je nutné zavést povinné referendum a o taxativním výčtu otázek, kdy se vyhlásí povinné referendum, by měli lidé rozhodnout v referendu.

Tím, že politici dostanou možnost vyvolat jednoduše referendum, bude zpochybněna poslanecká většina v rozhodování. Každá opozice, přehlasovaná ve sněmovně, bude potom moci jakýkoliv zákon vetovat vyvoláním referenda. Tímto postupem ale potom referendum, jako nástroj přímé demokracie, ztrácí smysl a stane se vyděračskou pomůckou pro politické hrátky.

Z návrhu vybírám ještě jeden problematický článek:

Čl. 7 bod 2 - Před vyhlášením výsledku referenda Ústavní soud přezkoumá na návrh prezidenta republiky, nejméně 101 poslanců, nejméně 41 senátorů nebo vlády soulad referenda s ústavním pořádkem a se zákonem podle čl. 10. Prohlásí-li Ústavní soud referendum za protiústavní nebo nezákonné, výsledek referenda se nevyhlásí.

Jsem právní laik, ale takovéto znění je tak neurčité, že vede k zmatenosti a nic kloudného mne nenapadá, jak bych si ho měl vysvětlit. Zvláště výraz „soulad referenda s ústavním pořádkem“ je pro mne velkým oříškem, co tím básník chtěl vlastně říci.

Navíc článek obsahuje nesmysl „Před vyhlášením výsledku referenda Ústavní soud přezkoumá ….“, který kdybychom aplikovali na jakékoliv volby, jejich výsledky by byly vyhlášeny s několikaměsíčním zpožděním.

Umím si představit, že pokud má někdo (nejenom politici, ale i občané – to je taky výtka k tomuto článku 7) výhrady k průběhu hlasování v referendu, podá žalobu k soudu, jako je to ve volbách. Pokud hlasování v referendu už proběhlo, hlasy jsou spočteny, nevidím jediný důvod, proč by výsledek neměl být vyhlášen.

Některé další otázky jsou diskutabilní např. pravomoc prezidenta posuzovat návrhy na referendum. Registraci iniciativ by mohl mít na starost zvláštní odbor nějakého ministerstva a celkový organizační postup by mohl vypadat také trochu jinak.

Návrh tezí k zákonu o obecném referendu vypracovalo Hnutí za Přímou Demokracii, které se zabývá propagací myšlenek polopřímé demokracie od roku 2001. O návrhu lze diskutovat v rámci nového projektu Občanská platforma za referendum.

Tyto teze může každý porovnat jak s Okamurovým návrhem, tak s návrhy, které předloží vládní koalice. Nepředpokládám totiž, že Okamurův návrh projde.

Každopádně lidé, kteří podporují potřebu změn našeho politického systému, směrem k polopřímé demokracii, by se měli dát dohromady. K tomu jim může posloužit právě platforma za referendum, která má za cíl stát se zprostředkovatelem plánování společného postupu při vytváření tlaku občanů na politiky v otázce zavedení zákona o referendu. Pokud politici tlak nepocítí, nebude v jejich zájmu pro občany smysluplný zákon odhlasovat.

Občanům potom zůstane jen další čekání na něco, k čemu nikdy nedojde. Nepostižitelný politik nemá totiž důvod zavádět něco, co by vedlo k jeho postižitelnosti.

Autor: Ladislav Štítkovec | pondělí 27.1.2014 19:11 | karma článku: 14,04 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Ladislav Štítkovec

Přejezd jestřábů přes lokajské hnízdo pod prapory chameleonské aliance

Když odhodíme naivní přístup dětských her na vojáky, propagandistická klišé o novém nepříteli nebo pocitu „být pod nějakými ochrannými křídli“, zbývá nám potom jen nutnost stát se kritiky současného přístupu naší vlády k rozšiřování zájmů „American boys“ v Evropě, tedy i u nás.

22.3.2015 v 19:08 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Gastronomie á la TTIP

Obchodní dohoda mezi EU a USA TTIP by mohla přinést v oblasti stravování nebývalé novinky, nad kterými zaplesá nejeden gurmán.

8.3.2015 v 13:13 | Karma: 20,16 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Arbitrážní dravci krouží nad zlatým dolem

Nadnárodní advokátní kanceláře dělají všechno pro to, aby arbitrážní mechanismus ISDS nevypadl z obchodních smluv TTIP a CETA.

15.2.2015 v 18:22 | Karma: 17,18 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Čokoláda jako lék na nesnášenlivost

Nedávno jsem znovu, s chutí zhlédl výborný film Čokoláda. Příběh lidí jedné malé francouzské vesnice z 50. let ve mně vyvolal asociace k vnímání současníků všeho cizího, jinakého, něčeho, z čeho mají strach a co může narušit jejich zaběhnutý životní rámec.

1.2.2015 v 18:40 | Karma: 8,41 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Co by zapadlo díky protizemanovské smršti aneb

když elity berou 25 let lidem vítr z plachet.

22.11.2014 v 21:36 | Karma: 33,92 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:28

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2362x
Sám nejsem nic, mezi lidmi existuji www.hzpd.cz